O nás
O nás
Alma Wines = vína z vinohradů plných života a pestrosti. S vinaři se známe a o naše společné zážitky z vinice i nad skleničkou se s radostí dělíme i s vámi.
Vína s duší půdy
Osobní vztahy a sympatie jsou opravdu jednou z hlavních ingrediencí Alma Wines – nejen kamarádství, které pojí zakladatele firmy mezi sebou, ale hlavně dlouholeté vinné známosti Honzy Čulíka, který vína do našeho portfolia vybírá. Když pod taktovkou Vojty Václavíka vznikala naše sesterská Alma Prague, zapadlo všechno správně do sebe, jak má, a výsledkem je naše jedinečná selekce přírodních vín, která milujeme pít, od lidí, za které bychom dali ruku do ohně. Vín, která odráží nejen naše chuťové preference (jiskrná, čistá, ladná, šťavnatá…), ale hlavně naše hodnoty.
Krajina & biodiverzita
Naše hlavní PROČ – Alma Wines je způsob, jak podporovat a propagovat vinaře a vinařky, kteří se o krajinu a půdu starají s citem a respektem. Všechna naše vinařství pracují v bio- či biodynamickém režimu, s minimem postřiků a často i mechanizace. Jejich vinohrady jsou plné života a pestrosti a rozdíl ve vinici poznáte na první pohled, na první krok: bzučí, voní, ševelí, lákají k posezení.
Zatravněná meziřadí, stromy a remízky působí protierozně a pomáhají zadržovat vodu v krajině. Různost květin, bylin a trav vytváří vyvážené půdní prostředí plné mikroorganismů, hmyzu i dalších živočichů, díky kterému réva funguje v přirozeném ekosystému, nikoliv nevyvážené monokultuře. Přirozené hospodaření, které není ničím novým, jen návratem ke kořenům – a zároveň, vzhledem ke klimatické změně, taky zásadní nadějí naši pro budoucnost.
Tradice & jedinečnost
Naši vinaři využívají tradiční postupy bez „berliček“ vedoucích ke zrychlení a zlevnění výroby vína. Jen spontánní kvasinky, pomalé zrání, minimum síry, žádná další aditiva. Díky tomu pomáhají udržet řemeslné tradice, styly a postupy, typické pro daný region, a uchovat je pro další generace.
Často propagují a udržují také původní odrůdy, které mainstremové vinaření nezřídka téměř vytlačilo na pokraj zániku – například italské Groppello, vipavský Zelen, nebo Neuburské na česko-rakouském pomezí, staré variety jablek a dalšího ovoce… Pití naturálního vína je skvělý způsob, jak chránit lokální kulturní i přírodní dědictví.
Rodina & udržitelnost
Drtivá většina našich vinařů hospodaří na méně než 10 hektarech, které mají ve svém vlastnictví nebo dlouhodobém pronájmu. Pracují na nich sami se svojí rodinou či malým týmem, a to často jako příslušníci už několikáté generace. K půdě tak mají opravdový vztah a respekt a jejich hospodářství je udržitelné i z ekonomického a komunitního hlediska – vytvářejí malé místní farmy, drobné předivo, bez kterého se udržitelný rozvoj venkova neobejde.
Emoce & myšlenky
Vinaře, se kterými spolupracujeme, vnímáme jako umělce. Skrze zkvašené hrozny umí citlivě vyjádřit místo, kde hrozny vyrostly, specifika daného ročníku i své vlastní vize i myšlenky. Dělají vína řemeslně skvěle zvládnutá, která vzbuzují emoce svou osobitostí, živostí a nezaměnitelnou energií.
Komunita & přesahy
Milujeme životodárnou výměnu idejí, zkušeností, názorů a vizí, která je s naturálně-vinnou komunitou spojená. Vazby přesahující (často arbitrární) zeměpisné hranice, sociální rozměr podnikání, jako má například Calafata, podpora queer komunity a jiných menšin (Katla Wines), spolupráce s umělci, designéry a dalšími tvůrčími lidmi, s restauratéry, pekaři, cidraři, mízaři, paliči… zkrátka s každým, kdo stejně jako my rád krásu vytváří a opečovává, pro sebe i své okolí.
Vinaře, se kterými spolupracujeme, vnímáme jako umělce. Skrze spontánní fermentaci umí citlivě vyjádřit místo, kde hrozny vyrostly, specifika daného ročníku i své vlastní vize i myšlenky. Dělají vína řemeslně skvěle zvládnutá, která vzbuzují emoce svou osobitostí, živostí a energií.
Honza Čulík
Co-founder & Wine Buyer
Vizionář i pionýr slepých uliček, světoběžník i hrdý obyvatel Tábora, kde má nejen domov a rodinu, ale taky dnes už legendární festival Bottled Alive a mnoho dalších kulturně-gastronomických aktivit, např. Výčep a řemeslnou pekárnu Lužnice. Bez jeho chaotic good mojo by se neobešel ani pop-up Družstvo nebo Milan Nestarec, se kterým ve vinařových začátcích společně objevovali svět. Naopak spolupráce s Dominikou (Plenér) mu, jak sám říká, pomohla zpokornět.
Vojta Václavík
Co-founder
Spoluzakladatel a CEO našich sourozenců KRO a Alma. Kluk ze strašnického štrýtu vařil v několika pražských podnicích, nejvíc ho ale ovlivnily roky v Norsku, hlavně michelinka Fauna v Oslu. Jeho vášní je udržitelnost, i proto s Draganem sdílejí slabost pro kvašení. Když zrovna nevytváří fermenty a pokrmy v některé ze “svých” kuchyní, objevuje nové chutě a tráví čas se svými dvěma dcerami.
Dan Tuháček
Co-founder
Dana formovalo studium hotelovky v Rakousku a USA a práce v Becker's, dvouhvězdě v údolí Mosely. Právě tam zažil svá první okouzlení vínem skrze setkání s Annegret Reh-Gartner z vinařství Reichsgraf von Kesselstatt a Egonem Müllerem IV ze slavného sklepa Scharzhof, jehož vína mu ukázala “stejnou věc z jiné perspektivy”. V Čechách jste na něj možná narazili ve vinném baru 0,75, který spoluotevíral, nebo – pokud trávíte čas raději v lese než na Letné – na procházce se psem Zikmundem.
Dragan Bogdanovič
Head Sommelier
Dragan prošel snad všemi podniky, co v Praze posouvaly vinnou scénu, od úplně prvního Vinografu přes klasický Le Terroir a první pokus o čistě naturální vinnou kartu before it was cool v Bistrot104 po michelinskou La Dégustation. Kromě Alma Wines se stará i o vinný lístek Almy a Vin-árny, a taky aka Fermentalisti kvasí všechno možné ve své vysněné “Dragan's lab” ve sklepě. Když zrovna nekáže Fermentum, ergo sum, tráví čas s rodinou, mangou, manwhou a jinými komiksovými postavami.
Hanka Vorel
Store Manager
Hance se víno prolíná celým životem, od sommelierského kurzu v rodném Znojmě přes rozšíření obzorů ve Vinografu po pozici head sommeliérky v Esce. Přelomovou pro ni byla práce s Flemmingem Laugessenem, díky které procestovala Itálii, poznala legendy jako Cornelissen a propadla naturálním vínům. Po krátké mateřské pauze se k nim vrátila v Alma Wines a je to win-win-win: “Miluju poznávat lidi u skleničky, zdejší partu, hosty i vína. Mám štěstí, že i na mateřské si tohle všechno můžu dopřát.”