Amphibolit Riesling je víno z jedné vinice kde se nachází staré keře na terasovitých polohách. Hrozny jsou šlapány nohama v otevřených kádích a macerovány po dobu dvou dní. Fermentace probíhá v použitých dubových sudech o objemu 225-500l. Udržováno na plných kalech po dobu jednoho roku. Následuje zrání v nerezové oceli na jemných kalech další rok. Lahvováno a zrání v lahvi. Jde na trh až, když ukáže svůj plný potenciál.
Detailní popis produktu
Popis produktu není dostupný
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Josef Schenter a Julia Nather vyrábějí svá vína pod názvem NIBIRU. První vína pod toto značkou spatřilo světlo světa v roce 2015.
Vína se vyvíjejí a skladují ve vinařství josefových rodičů na severu Kamptalu. Josef a Julie obhospodařují své vinice ekologicky. Mnohé vinice, s nimiž pracují, jsou velmi staré, ale dodávají chuti hodně živosti a struktury. Práce na starých vinicích je obvykle náročnější než práce s novými vinicemi, protože je časově náročná, ale nakonec se vyplatí.
Osm hektarů vinic vinařství Nibiru se nachází v obci Thürneustift v nejsevernějším cípu Kamptalu a je soustředěno v okolí obce Mollands. Vinice jsou certifikováné jako ekologické a v roce 2022 byla dokončena biodynamická certifikace Demeter. Dlouhodobým cílem je však skutečné holistické zemědělství se zvláštním zaměřením na jejich nejlepší viniční polohu Goldnagel: místo s křemenem, rozpadlou primární horninou a amfibolitovou půdou, pokryté superstarými vinicemi bez sousedních chemicky obhospodařovaných pozemků, které by se s jejich snahou střetávaly. Konečnou nadějí je, že se Goldnagel a okolní oblast opět promění v něco jako divoké stanoviště s vinnou révou na celém území, přičemž se bude vycházet z postupů permakultury a regenerativního zemědělství, které přesahují rámec biodynamického zemědělství, jež v současnosti používají. Mezi již používané postupy patří vytváření a udržování vlastního kompostu z hroznových výlisků, koňského hnoje a slámy; ten se každý rok nebo druhý rok rozprostírá na vinicích, aby se vytvořil humus. Hospodaření s půdou se provádí ručně, šetrně a selektivně, a půda mezi řádky se nechává volně růst původním rostlinám. Vinařství Julie a Josefa je podobně ruční: veškeré hrozny se sklízí ručně, všechna vína jsou plně spontánně fermentována (včetně malolaktického kvašení, které probíhá přirozeně ve všech jejich vínech). Síra se používá v malém množství, pokud vůbec, a každý rok se posuzuje u každého vína zvlášť; u méthode ancestrale a některých ročníků Portugieseru se nikdy nepoužívá, zatímco u ostatních vín se dávka (ne větší než 20 ppm) použije v prosinci nebo lednu každou zimu, když jsou vína v klidu. Všechna vína Nibiru jsou vždy nečiřena a nefiltrovaná. Charakter práce Julie a Josefa je naznačen v názvu jejich vinařského projektu, Nibiru: v sumerském mýtu jde o název planety, která přechází do naší sluneční soustavy přibližně jednou za 3 500 let a putuje opačným směrem než ostatní planety. Tato mýtická planeta se jim oběma zdála symbolická z hlediska odlišnosti jejich přístupu od impozantní, klasické minulosti Kamptalu a jejich naděje na to, co by mohlo být v tomto regionu možné v budoucnosti. Na těchto vínech nás nejvíce zaráží, že takové kvality a čistoty bylo dosaženo teprve po několika letech výroby: vstupní vína "Grundstein" jsou mnohem serióznější, než odpovídá jejich ceně; v tom připomínají svého zavedeného souseda Matthiase Hagera, zatímco litrové lahve střední třídy jsou složeny ze starších odrůd, výrazně kvalitnějšího ovoce, než nabídne většina výrobců ve větším formátu; konečně vína nejvyšší třídy "Amphibolit" jsou poctou intenzivním metamorfovaným půdám goldnagelských teras a představují vycházející hvězdu tohoto vinařství.